Ihanaa, joulukuu! Se tarkoittaa sitä, että ei ole enää kauaa siihen, että pääsemme viettämään joulua Suomessa. Avomieheni ensimmäistä kertaa eläissään, ja itsellänikin on edellisestä Suomen joulusta aikaa neljä vuotta. Odotamme siis molemmat joulua innoissamme.

Mutta ennen joulua on vielä paljon tehtävää. Tässä vaiheessa on myös hyvä paljastaa yksi suuri ja merkittävä muutos, joka koskee tätä pikku blogiani, ja joka tulee tapahtumaan vielä ennen joulua – tarkemmin sanoen tästä hetkestä eteenpäin.

Aion nimittäin jatkossa kirjoittaa tätä blogia pääsääntöisesti vain englanniksi. Suurin syy siihen on se, että jo pidemmän aikaa valtaosa tämän blogin kävijöistä on tullut muualta kuin Suomesta. Ja koska kaksikielisen blogin kirjoittaminen on melkoisen aikaa vievää puuhaa, ei siihen yksinkertaisesti itselläni ole enää aikaa.

Tästä syystä haluankin sanoa sydämelliset kiitokset kaikille tähänastisesta matkasta blogini mukana. Toivottavasti pysytte jatkossakin lukijoina, vaikka täysimittainen suomenkielinen versio jääkin pois. Tulen kuitenkin kirjoittamaan pienet tervehdykset tai tiivistelmät suomeksi jatkossa postauksen loppuun. Kommentoida saa ehdottomasti suomeksi myös tästä eteenpäin :).

Ihanaa joulukuuta kaikille!

– Jenni
Finally, it’s December! This year I have been especially excited about it because I know that after three years in Norway, I’m spending this Christmas at home in Finland. It’s also the first time my boyfriend gets to enjoy Finnish Christmas so it will be exciting in many ways.

But before really enjoying Christmas, there is still a lot to do. And also one major change about this blog that I finally have chosen to do: from now on my blog will only be in English (except few sentences in Finnish here and there).


I have thought of doing this for some time now but I have felt a little bit sad and emotional to “let go” of my beautiful native language. But writing a bilingual blog is honestly quite a lot of work and I don’t have time for it anymore.  And since most of my visitors don’t understand Finnish, it’s just fair to write mainly in English.


So if you already read my blog in English, I hope you continue doing that. I am really glad you have found your way here.


– Jenni
12 Replies to “Muutoksia – Changes”

 1. Thank you Kelly :)!! Korean sounds so interesting language to learn! If I had more time I would definitely start to learn new languages. Or maybe we can teach each other some basics? 🙂

  Like

 2. I am also very keen on Christmas! This is very inresting how you are celebrating Christmas in Finland and in Norway. I know about Swedish customs a little, because I have friends there. I remember that they were travelling by the Baltic Sea, to Germany and back in Christmas. Your language looks awesome, while I see the text, f. ex” joulukuu” , this is fabulous! I know Polish is also amazing for foreigners, ha ha! I know what you are talking about, because I try to blog in 3 languages and this is very bothering. ..

  Like

 3. I can make a post about Christmas traditions in Norway and Finland :). I have to say you are doing absolutely amazing and crazy amount of job with writing in 3 languages! You'd deserve a medal :).

  Like

 4. I love that your blog is Finnish! I actually just hit translate on my Google page and it produced a good translation before I got further to the end and realized you had a translation. I thought that was pretty cool…I hope you have a wonderful Christmas! 🙂

  Like

 5. Oh, nice to know that Google translate works :)! Sometimes it's just jibberish. But Finnish will be a part of this blog also in the future, just slightly smaller and English becoming the main language.
  Lovely December and Christmas to you too :)!

  Like

 6. Great idea, Jenni! Maybe I will make a post about Polish traditions, too… Here every region has its own traditions and habits, so it is very rich and long topic, ha ha 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: