Kommenttien merkitys blogille – About blogs and comments

Scroll down to content

Tekstejä kirjoittaessa on parempi hypätä ajatuksien virtaan kuin miettiä kuinka paljon lukijoita tai kommentteja kyseinen teksti tulee saamaan. Se on nimittäin aikamoista arpapeliä.

Olen kirjoittanut tätä blogia nyt vuoden ja 9 kuukautta ja matkan varrella olen kirjoitellut paljon laidasta laitaan. Blogin kaikkien aikojen luetuin juttu on ollut Syksyiset villasukat, joka on kuitenkin saanut nolla kommenttia blogiin. Seuraavaksi luetuin juttu on Norjalainen villapaita, joka on saanut jo kommenttikentän auki. Samoin kolmanneksi luetuin juttu Taivaan rummusta.

Vaikka siis lukijoita blogissa kävisikin, ei kommentteja aina vain ilmesty kuin sieniä sateella. Mutta mitä merkitystä niillä kommenteilla edes on? No, etenkin aloittelevalle blogin kirjoittajalle se tuottaa suurta iloa, kun saa teksteilleen jotain vastakaikua. Ei tunnu siltä, että puhuisi vain itselleen. Tuntuu siltä, että joku on huomannut juuri sinut ja sinun oman pikku blogisi. Tekee mieli kirjoittaa lisää.

Toinen syy mikä tekee kommenteista niin kullanarvoisia, on tietenkin se, mitä ajatuksia kirjoitus on lukijassa herättänyt. Kirjoittajalle itselleen tekstissä voi olla ihan eri painopiste kuin minkä lukija on löytänyt. Välillä kommentit ovatkin uusia ajatuksia ja ideoita herättäviä ja näin ollen avaimia uusiin kirjoituksiin!

Yritän itsekin terästäytyä tässä kommentointiasiassa ja jättää merkinnän blogivierailulla käydessäni. Josko se toisi pientä lisävaloa etenkin tällaiseen marraskuun pimeyteen. Itselleni ainakin tuo.

– Jenni

For me writing a blog is following the current flow. I don’t get paid for what I write so I’m able to write freely without thinking how many visitors or comments the post will receive.

I have written this blog for a year and 9 months now. Some texts have been more popular than others and some have received more comments than others. So they don’t always go hand in hand. For example, my most read post ever (so far) is Knitted autumn socks which have gotten 0 comments! The next read posts in line are Norwegian sweater and Heavenly drum which both have gotten comments.

So there might be a lot of visitors and activity on the blog but that doesn’t show outside if there are no comments. But what do the comments even matter? Well, especially someone like me, quite in the beginning of the blogging journey, the comments are like the sun on a cloudy day. They really warm, and you feel like you have been heard and seen. Someone has noticed you. You are not just talking to yourself post after post, but someone has really taken the time and effort to leave a comment and say hello. And that makes the writer want to produce more posts. Right?

Also what makes the comments so golden, is that they can let the writer get completely new points of view to their own texts. And that is always interesting and exciting and can lead to new ideas and new texts!

So from now on, I will try to be better with leaving comments whenever I visit someone’s blog. Leaving a positive comment is never a bad idea and can lighten up someone’s otherwise crappy day.

Let’s make this dark November a little bit lighter!

– Jenni

8 Replies to “Kommenttien merkitys blogille – About blogs and comments”

  1. This is an interesting post and i totally agree with you. I personally love hearing readers thoughts on posts which is why I've started doing more discussion based topics. Definitely love the idea of supporting others through comments!

    LoneTeenTraveller | Travel Fashion Lifestyle

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: