Leipää, leipää, leipää – Bread, bread, bread

Scroll down to content
Norjassa syödään paljon leipää ja se onkin yleisin tarjottava aamiaisella, lounaalla sekä iltapalaksi. Yleensä tarjolla on näkkileipää, hapankorppua tai vaaleaa leipää, mutta tärkeintä on kuitenkin se, mitä leivän päälle laitetaan: maksapasteija, majoneesi ja makrillit tomaattikastikkeessa ovat omien havaintojeni mukaan ykkössuosikit. Päivällisellä täällä sentään syödään jotain muuta kuin leipää!
Norjaan muuton alkuaikoina olin aika järkyttynyt leivän määrästä ja totta puhuen, olen sitä hiukan edelleen. Itselleni ei pelkkä leivän puputtaminen sovi ollenkaan, joten olen ollut työpaikan lounaalla usein se outo kummajainen, joka syö lämmintä ruokaa. Nykyään koululla olen jopa nähnyt muutaman muunkin valitsevan lämpimän ruuan leivän sijaan eikä se tunnu olevan mikään ihmetyksen aihe.
Leipä on kuitenkin välillä ihan hyvä aamu- tai välipala, ja etenkin silloin kun se on oikein tuoretta ja ihanilla päällisillä koristeltu. Välillä meillä onkin tapana aloittaa viikonloppu lauantaiaamuna voileivillä (kuten näillä). Aina ne eivät näytä yhtä houkuttelevilta kuin alla olevassa kuvassa näkyvä yksilö, mutta joskus on kiva nähdä vähän enemmän vaivaa ja tehdä aamiaishetkestä nautinnollisempi.

Miltä sinun korvaasi kuulostaisi tällainen norjalainen leipä”dieetti”?

– Jenni


Norwegians love bread and here it’s the most common thing to eat for breakfast, lunch and evening meals. It can be crispbread or more filling white bread but the most important thing is what you put on it: in my experience, the most common toppings are mayonnaise, liver paste, and mackerels in tomato sauce. Correct me, my Norwegian friends, if I’m wrong :).
I didn’t eat that much bread in Finland (and there I mainly ate our traditional dark rye bread) so when I moved here I was almost shocked by the amount of bread that was served everywhere. And to be honest, it still astonishes me. At my previous workplace here I was the only one eating warm lunch instead of bread. And it was always something my colleagues seemed to find a little bit amusing.
Even though I love my warm lunches, I have learned to eat a little bit more bread and Saturday mornings we like to start the weekend by enjoying a good slice of bread (like these) with fresh toppings. It doesn’t always look as delicious as in the picture above but the better it looks, the better it tastes. Right? What is your opinion about bread? Could you eat as much bread as Norwegians do?

– Jenni

6 Replies to “Leipää, leipää, leipää – Bread, bread, bread”

  1. Here in Poland braed is also very popular and is considered as a very important part of Polish tradition. I am not huge lover of bread, I like it but while it comes to eat bread everyday or a few times a day I feel like this is too much. I like Rye crips bread from Finland I would buy here in Warsaw. It is in red packaging with berries picture 🙂

    Like

  2. Hi Claire, so interesting to hear that bread is so popular in Poland too! I have always eaten bread just as an extra with soups or between the meals.

    I also like the rye crispbread or regular rye bread with salty pickles on top. So cool that you have Finnish bread there :)!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: