Kuinka moni on lukenut Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan? Kalevala tiivistetysti kertoo maailman synnystä ja suomalaisuuden ytimestä. Sen tarinoita on käytetty inspiraationa moneen teokseen sekä kirjallisuudessa että musiikissa, ja yksi moderneista Kalevalan sanansaattajista on Amorphis-yhtye. Amorphis on vienyt maailmalle Kalevalan sanomaa, ja osoittanut kuinka suomalainen sielunmaisema voi olla uskottava vaikkapa Brasilian helteissä.

Amorphis-sanoitusten takana on Silent waters-albumista lähtien toiminut taiteilija Pekka Kainulainen, jonka suomenkielisistä alkuperäisteksteistä on tehty englanninkieliset käännökset yhtyeen levyille. Nyt sekä suomenkieliset lyriikat että niiden levyille päätyneet käännökset ovat samoissa kansissa “Taivaan rumpu”-kirjassa. Lisäksi kirjassa on esillä Kainulaisen alkuperäiskuvitusta kirjoittamiinsa teksteihin.

Kuvat ja sanat kulkevatkin kirjassa sopuisasti yhtä matkaa luoden kuvaa suomalaisesta sielunmaisemasta jokaiselle yhteisten tähtien alla. Alkumatkalla kuljetaan suoraan Kalevalan tarinoissa ja hahmoissa, kun taas kahden viimeisimmän albumin sanoituksissa ja mielikuvissa jatketaan siitä mihin Kalevala jäi. Mukaan on tullut suomalaisuuden ja kalevalaisuuden lisäksi ympäröivän maailman ja tapahtumien tarkkailua.

Läsnä runoissa on Pohjolan pitkästä talvesta johtuva pimeys ja alakulo, jonkinlainen epävarmuus, mutta myös se suomalainen sisu, joka ei anna epätoivon hetkelläkään luovuttaa. Aina on toivoa ja kauneutta. Sitä kuvaa hienosti esimerkiksi tekstin “Ihme” kohta:

“Työnnän kaiken takaisin tuleen, sulatan muodot muodottomuuteen, yhä uudelleen ja uudelleen, aloitan kaiken alusta”.

Itse nykyään ulkomailla asuvana suomalaisuus ja Suomi ovat aihe, joille olen herkistynyt. Tästä hyvänä esimerkkinä eräs kerta, kun istuin täällä bussissa aivan tavallisena päivänä. Soittolistaltani tuli Amorphiksen “The Wanderer” ja yhtäkkiä tunsin kuinka pala nousi kurkkuun. Siinä kyyneliä pidätellen ja hammasta purren koin suunnatonta koti-ikävää sekä syvää yhteyttä kotimaatani ja juuriani kohtaan. Musiikki ja sanat veivät minut hetkeksi käymään kotona.

Taivaan rumpu ei ole siis vain kokoelma sanoituksia, se on osa suurempaa kokonaisuutta. Sitä pääsee kokemaan yhtyeen keikkojen lisäksi kuvataiteen ja musiikin sekä runonlausunnan muodossa, ja tekstejä onkin tähän mennessä esitetty suomeksi, englanniksi ja viroksi.

Lisätietoja sekä kirjasta että taiteilijasta löydät täältä: http://pekkakainulainen.tictail.com/.

Lukutoukkaterveisin,

– Jenni

 

How many of you have heard of “Kalevala” – the Finnish national epic? It might not be that familiar over the world but shortly explained it tells a story of how the world was created and explains the Finnish identity. For many Finns, it’s the pride and joy of Finnish literature and it’s an inspiration for many poems and variety of art.

Kalevala has also been a big inspiration in “Heavenly drum” which is a collection of original Amorphis lyrics by artist Pekka Kainulainen. He has written lyrics to the last five albums of Amorphis since their album “Silent Waters” and this book combines for the first time the original Finnish lyrics and their English translations.

First, it’s best to make clear that in general Finns have always been strongly connected to nature and have used it as a source of energy and creating inner power. But also, these green forests and deep blue lakes surrounded with almost 9 months of darkness make us Finns a little withdrawn.

In “Heavenly drum” that Finnish mentality has been beautifully explained by traveling in the stories of Kalevala and then in the last two chapters as an aftermath to Kalevala and the world around us right now. In my opinion, these poems/lyrics explain how all hope might feel lost but it’s not a reason to give up. There is always hope and beauty. Just like Kainulainen has written for example in “Sampo”:

“Into the blaze I shove them back, to lose their forms to hungry fire. Again and yet again I start my work anew.”.

I,
as a Finn living abroad, have gotten a weirdly emotional about Finland lately and it shows in random situations: one ordinary day I was in a bus and a playlist in my headphones started to play “The Wanderer” by Amorphis. It didn’t take long until I was close to tears: the combination of music and lyrics filled me with this strong feeling of my roots and being at home.

That, just as an example, explains how poems in “Heavenly drum” are part of a bigger picture. They are lyrics but also they dig deeper. Everyone can find their own meanings or feelings in them.

More about Heavenly drum and Pekka Kainulainen you’ll find here:  http://pekkakainulainen.tictail.com.

With bookworm greetings,

– Jenni

4 Replies to “Taivaan rumpu – Heavenly drum”

  1. Vau, kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta! Minullla on alkuperäinen Kalevala jäänyt lukematta -eipä ollut meillä edes koulussa listalla ihme kyllä. Täytyykin laittaa seuraavalla treenikerralla Amorphiksen musiikkia ja kuunnella tarkemmin! En tiennytkään heidän yhteydestään Kalevalaan eli kiitos infosta!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: