Kaupunkikierroksella – Around the city

Scroll down to content

Välillä on kiva käydä kotikaupungissa läpi niitä paikkoja, jonne päivittäiset reitit eivät vie. Katselen yleensä kaupunkia keskustasta käsin, mutta tällä kertaa näkymät ovat toiselta puolelta kaupunkia, Risøysta ja Hasseløysta (paikalliset kutsuvat nimellä Bakarøynå) jonne pääsee vain siltaa pitkin. Molemmat ovat erillisiä saaria, jotka kuuluvat kuitenkin Haugesundin kaupunkiin.

Risøyssa sijaitsee Haugesundin suurin työnantaja, Aibel, joka liittyy erilaisten projektien merkeissä mm. öljyn- ja kaasuntuotantoon sekä öljynporauslauttojen sekä isojen alusten rakentamiseen ja kunnostukseen. Suuri osa työntekijöistä asuu myös saarella.

Entisaikoina sillin tuottajana loistaneessa Haugesundissa on nykyään paljon vanhoja, hylättyjä kalastusrakennuksia. Hasseløyssä aika tuntuu pysähtyneen jonnekin sinne menneeseen aikaan, ja siellä pääseekin ihailemaan vanhoja ja hylättyjä tai romahtamispisteessä olevia rakennuksia. Kuinka kauniita ne ovatkaan!

Välillä on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaupunki jatkuu myös niiden omien ympyröiden ulkopuolella. Olen tyytyväinen, että meillä oli nyt aikaa käydä pienellä kaupunkikierroksella virkistäytymässä!

– Jenni

Haugesundin rantabulevardi Risøyn suunnasta nähtynä – Docks of Haugesund seen from Risøy


Terassitalo keskustan puolella- Terrace apartments in the city center

Risøy ja Hasseløy vasemmalla, Haugesundin keskusta oikealla – Risøy and Hasseløy to the left, Haugesund city center on the right side

Haugesund vasemmalla, Risøy oikealla – Haugesund on the left, Risøy on the right
Risøyn taloja – Houses in Risøy

Taustalla näkyy kunnostettava jättiläisöljynporauslautta – The massive building there is a platform being upgraded

Jättiläinen – The Giant
Hasseløyn vanhoja taloja – Old house in Hasseløy

Vanha kalastajarakennus – Old fishing building

Kuinka monta vuotta jäljellä? – How many years left?

Vanha tynnyritehdas – An old barrel factory

Ehkä tynnyreitä valmistettiin sillien säilömiseen – Maybe barrels were needed to store all the herring back in the days

Minne katosi vuodet – Glory days are gone

Pääovi? – The main entrance?

Sometimes it’s nice to drive around hometown and find places and views you’re not used to. We wanted to see places in Risøy and Hasseløy (or Bakarøynå like locals call it). They are two islands that are part of Haugesund but you get there only by passing bridges.

Both islands have their own atmosphere. When talked about Risøy it has to be mentioned that there you’ll find Aibel that is the biggest employer in Haugesund. They build and upgrade oil platforms, big ships and are having projects in the oil and gas industry. Many of Aibel employees also live in Risøy.

Haugesund has been a huge herring city back in the days but now many of the builidings they used as storages etc. are just staying abandoned. In Hasseløy you can feel the old days when you walk around the tired buildings.

I’m glad we had the time to visit all these places today. It’s good every now and then to remind yourself that there is much more to see than just the everyday circles.

– Jenni

8 Replies to “Kaupunkikierroksella – Around the city”

 1. Mielenkiintoinen kävelykierros! Etenkin nuo vanhat ränsistyneet talot ovat niin jänniä, on kivaa miettiä mitä historiaa ne pitävät sisällään. Ai niin ja se kaupungin terassitalo -se oli aika outo. Ruman näköinen, mutta varmaankin kiva asua.
  Olisikin kiva käydä Norjassa pitkästä pitkästä aikaa. Tai olen joskus ihan nuorena käynyt pikaisesti siellä, eli en oikeastaan edes kunnolla. Lounto on siellä uskomattoman kaunista.

  Like

 2. Hyviä huomioita! Matkan varrella tuli tosiaan vastaan mitä mielenkiintoisimpia kuvattavia ja tuli katseltua kaupunkia ihan uusin silmin. Joku niissä ränsistyneissä rakennuksissa kyllä kiehtoo, ehkä juuri se, että voi miettiä niihin oman tarinan jos ei oikeaa historiaa tiedä.
  Luonto on täällä kyllä karua ja kaunista. Ehdottomasti lyhyen tai pidemmän Norja-visiitin arvoinen :).

  Like

 3. Norja on kyllä kivan lähellä ja etenkin kesällä hyvä kohde roadtripille. Ja kyllä ne vuoret on vaan ihan uskomattoman upeita! Edelleen kolmen vuoden jälkeenkin hihkun innosta kun ajetaan maisemareittejä 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: