Opiskelupaikka Norjassa – Studies in Norway

Scroll down to content

Norjassa pääsykoetuloksia yliopistoihin ja korkeakouluihin saatiin odotella viime viikkoon asti. Nyt kun pöly on hieman laskeutunut ja suurin häslinki ja käytännön asioiden hoitaminen on saatu kuntoon, voin sen täälläkin paljastaa, että kyllä, minusta tulee taas opiskelija!

En oikeastaan tiedä mitä erityistä odottaa opiskeluilta Norjassa, mutta luonnollisesti ainakin kiinnostavia luentoja, paljon uusia tuttavuuksia ja kovaa pakertamista on takuulla tiedossa. Opiskelukieli on norja, mutta siihen tuo vielä lisää ulottuvuuksia se, että opetus käydään oppimani bokmålin sijaan nynorskiksi (Norjassa on siis kaksi virallista kieltä; bokmål ja nynorsk).

Onneksi bokmål ja nynorsk ovat kuitenkin keskenään vähän kuin kaksi eri murretta, joten ei tässä sen suurempia vaikeuksia kielen suhteen tule. Ja tietenkin kun mukana matkassa on ripaus suomalaista sisua niin periksi ei anneta ;).

Nyt olisi sitten tarkoitus hieman lomailla ennen koulun alkua ja ladata akkuja. Vaikka minut tuntevat tietävät kyllä, etten millään malttaisi odottaa. Onneksi on kuitenkin paljon tekemistä, niin aika kuluu kuin siivillä. Sitten sitä istutaankin jo koulun penkillä.

– Jenni

Oman pihan ensimmäiset mansikat – First strawberries from our garden

I have some news that might explain this short silence on the blog: I got accepted into a university! It has been quite a crazy week. I have also worked with some documents so everything gets ready before the beginning.

I am extremely excited about the studies and all I know is that there will be a lot of interesting lectures, many new faces and a loooot of work. I will be studying in Norwegian and like you all might already know, my native language is Finnish so it gets a little bit different than studies in my native language.

Also Norway has two official languages: “nynorsk” and “bokmål”. The studies are mainly held in “nynorsk” and guess which one I have learned to read and speak? Yes, you guessed it right; “bokmål”. Heh. Luckily these two languages are so close to each other (like two dialects) that it’s not that big thing. And Finnish “sisu” helps me of course ;).

Now I will have few weeks just to relax and have a vacation. Obviously I am anyway planning and preparing things for the school because I can hardly wait… But not long until it’s time to start the studies.

– Jenni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: