Syttende mai 2017 – National day of Norway

Scroll down to content

17. toukokuuta juhlitaan Norjan kansallispäivää. “Syttende mai” eli toukokuun seitsemästoista on iloinen koko kansa juhla, jolloin kokoonnutaan Norjan liput liehuen kaupunkien keskustoihin seuraamaan erilaisia kulkueita. Siinä samalla tervehditään ja vietetään aikaa perheen, sukulaisten ja tuttujen kanssa syöden hodareita ja jäätelöä.

Kaikki vauvasta vaariin ovat mukana juhlahumussa, ja päivää varten pukeudutaan erityisen hienosti: miehillä on joko tumma puku tai vaihtoehtoisesti kansallispuku, kun taas naisilla kansallispuku yllään. Ja oikeasti ihan kaikki ovat panostaneet juhla-asuunsa, oli se sitten kansallispuku tai muu asu!

Täytyy sanoa, että kansallispukujen käyttö on omasta mielestäni todella hieno traditio. Täällä iskee suunnaton kateus aina juhlapyhinä, kun ympärillä näkyy niin paljon kauniita pukuja. Naisten kansallispukuun ja niihin liittyviin hopeakoruihin säästetään rahaa useampia vuosia. Lisäksi hopeakoruja saadaan esimerkiksi syntymäpäivinä lahjaksi, sekä uutena että perintönä sukulaisilta. Kansallispuvun kokonaishinnaksi voikin helposti tulla useita kymmeniä tuhansia kruunuja (eli tuhansia euroja).

Suuri kiitos ihanille malleilleni, joilla on yllään kauniit lähialueiden kansallispuvut.

– Jenni

Ps. Tässä lisää kuvia ja pientä infoa Norjan kansallispäivästä viime vuodelta: https://goodpiecesinlife.blogspot.no/2016/05/national-day-parade-kansallispaivan.html
https://goodpiecesinlife.blogspot.no/2016/05/norjan-kansallispaiva-175-national-day.html

– Jenni

Juhlaparaati – Parade
Keskustan ilmettä – Center of the city
Keskustaa – City center
Pääkadulla riitti hulinaa – Main street was packed with people
Meri on aina lähellä – Sea is always just around the corner
Rantakadun juhlahumua – Party scene at the docks
Kaunis rantakatu – Beautiful docks
Rogalandin alueen kansallispuku – National dress of Rogaland
Hardangerin alueen kansallispuku – National dress of Hardanger

17th of May or “syttende mai” in Norwegian, is a national day of Norway. It’s a day when the whole country is outside celebrating with flags and in beautiful national dresses. There is different kinds of parades in the city centers and people gather up with their families, friends and acquaintances to chat and enjoy their beloved Norway’s birthday. It’s also a good opportunity to eat some hot dogs and ice cream.

Absolutely everyone is celebrating together from small babies to older people. And everyone is also dressed up for the occasion: men wear mainly dark suit when women wear their stunning national dresses, which variate regionally. And they haven’t forgotten the small ones: also kids dress up.

I’m really excited about the national dress tradition and I think it’s amazing that almost everyone here has one. The national dresses are very expensive and usually it takes many years to get the dress complete with all the silver jewellery. Some jewellery will be bought new while some can be generations old.

I want to say a specially warm thank you for the beautiful models in the pictures. Beautiful girls with beautiful dresses. Gratulerer med dagen, Norge!

– Jenni 

ps. Here is some memories and national day information from last years celebration 
https://goodpiecesinlife.blogspot.no/2016/05/national-day-parade-kansallispaivan.html
https://goodpiecesinlife.blogspot.no/2016/05/norjan-kansallispaiva-175-national-day.html

2 Replies to “Syttende mai 2017 – National day of Norway”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: