Tänä aamuna siristelin väsyneitä silmiäni ja yritin tihrustaa bussireitin varrella olevaa tyhjää, rumaa tonttia. Ainoa teksti joka silmiini osui, oli “Byhagen Haugesund” ja kiinnostukseni heräsi heti: kaupunkipuutarha meidän kaupungissa!

Nopea salapoliisityö paljasti, että paikassa on ollut parina viime kesänä jo toimintaa jollain tasolla. Ikäväkseni olen onnistunut pysymään tästä täysin kuutamolla. Mutta tänä vuonna en aio enää jäädä pimentoon, ja onnekseni puutarha herää henkiin hieman keväämmällä, kun sinne istutetaan kukkia, puuntaimia, vihanneksia, marjoja ja kaikkea muuta vapaaehtoisten voimin.

Paikka, joka tällä hetkellä näyttää autiolta ja tylsältä, muuttuu kesäksi kaupunkilaisten yhteiseksi, vihreäksi kokoontumispaikaksi. Sen lisäksi, että paikalla kasvatetaan omaa satoa, järjestetään siellä myös kirpputoripäiviä sekä erilaisten ekologisten tuotteiden markkinoita lähituottajilta.

Paikalle on tultava heti kurkkimaan, kun siellä alkaa näkyä toimintaa. Tuntuu jo siltä, että kevät on aivan kulman takana. Ihanaa!

– Jenni

Hieman harmaata on vielä – Still a little bit grayish here

Today in the morning I stirred my tired eyes and looked out of the rainy bus window. I saw an empty, dull area which always looks like it needs some refreshing or at least something there. But today I recognized for the first time text “Byhagen Haugesund” and realized that we are lucky and will have an own city garden during the spring!

A quick research on internet told me that there has been a city garden or some level activity twice before but for some reason I have never ended up there or even heard of it. But now I am more wise and it’s not too long until they start to grow things there. They will grow vegetables, herbs, berries, flowers and some small tree plants there and create a piece of nature inside the city.

A square that now looks grey and boring will become a green, open meeting place for all of us. Not only they grow green things there, but they also arrange some ecological markets selling products from local producers and many second hand market days for everyone in the city to participate.

I’ll have to keep my eye on this place and have a better look when they start some activities. Oh how I already feel like spring is here!

– Jenni

2 Replies to “Kaupunkipuutarha – City garden”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: