There is one place in Norway, Haugesund where everyone must visit at least once when they visit in here (especially if it happens to be a beautiful sunny day) and it is “Haraldshaugen”. 
Haraldshaugen is a monument built for a previous king of Norway, Harald Fairhair, who died in 931. The story tells that the king himself lays buried in the soil under the monument. Truth or not, the monument itself is breathtakingly impressive and shows how meaningful this king has been to Norway.
Harald Fairhair was an important king to Norway in many ways but not least because of his heavy claim of taxation, that forced Vikings to leave their homeland and travel over the seas looking for a better life. Harald Fairhair is a major reason why we have so many Viking stories to tell today.
Around the monument is amazing outdoor routes for walking. Today I took a walk along the coastline with these beautiful views. I can’t help but wonder if there is a Viking king’s spirit among us looking after his kingdom. Who knows.
– Jenni

Haraldshaugen – here lies the Viking king

Näkymät monumentilta – Views from the monument

Viikinkivene – Viking boat

Kuninkaan hautausvuosi – The year when Harald Fairhair was buried
 

Joutsenia – A swan couple

Reitin käännekohta – the Turning point of the walk

Tänään saatiin nauttia kauneimmasta päivästä pitkään aikaan. Paljon aurinkoa, ei lainkaan sadetta eikä nimeksikään tuulta. Se tarkoittaa pakollista ulkonaoloa.

Nähtävyys numero yksi Haugesundissa on – etenkin näin upealla säällä – Haraldshaugen. Se on vuonna 931 kuolleen Norjan kuninkaan Harald Kaunotukan muistolle rakennettu monumentti, ja kerrotaan, että kyseinen kuningas lepää itse haudattuna kummun alla.

Harald Kaunotukka oli monessakin mielessä merkittävä kuningas Norjalle, mutta ehkä erityisesti siitä syystä, että hänen tiukan hallintonsa ja kurinsa vuoksi useat norjalaiset pakenivat paremman elämän perässä merille. Näin lähtivät viikinkien retket maailman eri kolkkiin vilkastumaan ja tarinat hurjista viikingeistä elämään.

Upean monumentin ympäristössä kulkee monta ulkoilureittiä, ja tänään tuli käveltyä pitkin kaunista rannikon maisemareittiä. Osaisikohan sitä nauttia maisemista yhtä paljon, jos olisi aina yhtä upea keli?

– Jenni

2 Replies to “Harald Fairhair, the Viking King”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: