Uuden kodin tunnelma – New home atmosphere

Scroll down to content

Joissain taloissa on sitä jotakin. Tässä meidän uudessa kodissa, joka ei siis uusi ole ollenkaan, vaan valmistunut vuonna 1869, on todellakin sitä jotakin ja ripaus enemmän. Astuttuani taloon ensimmäistä kertaa sisälle viime kesäkuussa, tiesin, että tässä se on. Tässä on meidän kotimme.

Talon historia ja täällä eletyt elämät tuntuvat lämpimänä kodikkuutena vanhoilla pinnoilla. Puulattiat narisevat jalkojen alla ja vanha takka ihastuttaa karskilla ulkomuodollaan ja tunnelmallaan. Yläkerran huoneissa löytyy asennetta erikoisilla pikku nurkkauksilla ja harjakaton viistoudella.

Tätä kirjoittaessa meillä on kaksi sikeästi nukuttua yötä talossa takana ja lisäksi takana on muutama päivä siivousta ja pientä nikkarointia. Tiedossa on vielä maalausta monelle päivälle. Vanhan talon hienous onkin siinä, että tekemistä riittää aina. Niin sisällä, kuin myöhemmin ensi keväänä puutarhassa.

Kirjoittelen täällä varanetin kautta, joka on sen verran kömpelö, ettei kuvien lataaminen onnistu inhimillisellä vauhdilla (kesti ikuisuuden saada yksi testikuva tänne!). Katsotaan siis ensi viikolla uudestaan paremmalla onnella, kunhan oikea nettiyhteys saadaan asennettua.

Näihin kotoisiin sunnuntaitunnelmiin, nautitaan viikon viimeisestä.

– Jenni

Some houses just have that special “it”. Our new home, which is actually not new at all – being built in 1869- has really that “it” and a little more. For the first time I visited the house last June, I knew that this is our home. This is it.

The history of the house and all the life that these walls have seen can almost be touched on the old surfaces. Old wooden floors creak under the steps and an old fireplace fits in with its rough attitude and atmosphere. Upstairs rooms have small cozy corners and the element of gable roof.

While I’m writing this, we have slept here well two nights and spent a few more cleaning up and updating. There will be many more days to continue with some small renovating and painting. I think that’s the glory of an old house, that you have always something to do and polish. Both inside and later on  spring outside in the garden.

I am writing with really bad internet and it’s impossible to download any pictures (took forever to get even this one here!). I know next week we are more lucky when the real internet is being connected.

With these cozy Sunday feelings, let’s enjoy the last day of this week.

– Jenni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: