Tänään juhlitaan kaikkia isiä ja isähahmoja ympäri maailman. Täällä Norjassa isänpäivää juhlistetaan melko samalla tavalla kuin omassa perheessäni on ollut tapana: syödään yhdessä perheen parissa ja isälle ostetaan joku pieni lahja. Jos mahdollista, käydään myös tapaamassa isoisää eli pappaa. Tärkeintä on yhdessäolo.

Oma isäni on itselleni aina ollut se henkilö, jolta voin kysyä neuvoa ja mielipidettä asiasta kuin asiasta. Hänelle olen voinut olla aina aidosti se ihminen, joka olen, vaikka mielipiteet olisivat olleet eriäviäkin. Kaikesta on aina voitu keskustella rauhallisesti, ja se on parasta isässäni.

Niinä hetkinä, kun on tuntunut että maailma romahtaa niskaan, on isä ollut tukemassa. Tärkein oppi on ollut: Vaikka tänään tuntuisi siltä, että koko maailma viedään jalkojen alta, huomenna on aina uusi päivä. Sen muistaminen on auttanut minua silloin, kun usko on ollut koetuksella.

Olen onnellinen, että voin jakaa sekä ilot että surut isäni kanssa.

Hyvää isänpäivää kaikille isille ja isähahmoille! Erityisesti tietenkin omalle isälleni.

– Jenni

Today we are celebrating all the fathers and father figures around the world. Here, in Norway Fathers’ Day is being celebrated like in Finland (at least in my family): we gather up together with the family and eat together. Then there is some small gift for dad. If possible, we try visit grandpa.

My own dad has always been there for me, so I have gotten the best kind of dad. He has always been there to answer my questions, to guide me and comfort me. He has always let me be me, in good and bad. We have always been able to talk about everything openly and that is the best thing with my dad.

When I have felt like the whole world is collapsing around me, dad has been there for me. One of the most important things he has said is: If you feel like there is nothing left and all is lost, remember that tomorrow is always a new day and a new start. That has helped me through hard times.

What I want to say is happy Fathers’ day to all dads and father figures!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: