Teatteria, rakkaudella – Theater, with love

Scroll down to content

Tällä viikolla en ole ehtinyt istahtaa paikalleni kuin hetkeksi. Menoja ja tapaamisia on ollut joka vapaahetkelle ja hyvä niin.

Tälle illalle oli luvassa teatterikäynti kaverini kanssa. Pääsimme todistamaan kenraalinäytöstä huomenna ensi-iltaan tulevalle “Fra Haugesund with love” eli vapaasti käännettynä “Haugesundista, rakkaudella”. Modernissa esityksessä näyteltiin ja laulettiin vahvasti paikallisella murteella ja tunteella. Tarinoita Haugesundista ja rakkaudesta.

Esitys oli tarpeeksi tunteikas, ja jokaista sanaa ei ollut pakko ymmärtää vaan mukana pysyi vahvojen näyttelijätulkintojen myötä. Siitähän kai hyvässä esityksessä onkin kyse? Ja jos esitys alkaa siten, että näyttelijäkaarti seisoo lavalla sateessa kumisaappaisiin ja sadetakkeihin sonnustautuneina, on paikallisena samaistuminen tunnelmaan välitöntä. Ja taisinkin juuri edellisessä kirjoituksessani mainita jotain tästä uudesta ulkoiluasusteestani?

Oli aivan mahtavaa käydä teatterissa pitkästä aikaa ja tunsin taas löytäneeni kosketuksen yhteen tärkeään palaseen itsestäni, joka on ollut liian kauan kadoksissa eli rakkauteni taiteisiin. Isossa kaupungissa on helpompaa eksyä näytöksiin ja avajaisiin vahingossa, mutta täällä täytyy ottaa itseään niskasta kiinni ja tiedustella ja suunnitella käymisensä paremmin etukäteen tarjonnan mukaan.

Ihanaa, kun tämä kaupunki aina välillä muistuttaa siitä, että pienen kaupungin sydänkin sykkii maailman menossa mukana! Täytyy vain osata pitää silmänsä auki.

Haugesundista, rakkaudella,

– Jenni

Esityksen jälkeen – After the show

Teatterin sisääntuloaulaa – Part of the entrance area

Esityksen mainoskuva – Commercial of the show

This week has started busy and I haven’t really had time to sit down even on my spare time. But that is only a good thing.

Me and my friend were invited to a theater general show today. The show is called “Fra Haugesund with love” which means From Haugesund with love. It’s a modern theater show with acting and singing ensemble. They performed us different stories of this town and love included in it, with local dialect.

The show was powerful and emotional enough to move audience even if you were foreign and didn’t understand every single word. The ensemble was strong and talented with their presence. I would say that is the sign of a good show, right?. And even for a foreign local could feel immediately home when the show started with the ensemble standing in the rain with rain boots and raincoats. I know that clothing!

I felt like I found a missing piece of me in the theater. I have always loved and enjoyed all kind of arts but somehow I have almost forgotten most of that while moving here. Probably because it’s not that easy just to run into an gallery opening or theater show randomly like in a big city. But now I have to remember to be more active and keep my eyes open so that I won’t forget this feeling again.

I just love how this city sends me small reminders every now and then that even tho being a smaller city, it’s heart is beating the same beat with the rest of the world.

From Haugesund with love,

Jenni

2 Replies to “Teatteria, rakkaudella – Theater, with love”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: