23. kesäkuuta on kalenteriin merkitty juhannuspäiväksi Norjassa. Vielä vuosikymmen sitten täällä olikin tapana polttaa kokkoja ja kerääntyä juhlistamaan yhdessä sankoin joukoin keskikesän juhlaa. Kuulostaa tutulta.
Ikävä kyllä se perinne on kadonnut vuosien saatossa lähes kokonaan. Tiedusteluistani huolimatta kukaan ei osannut sanoa, mistä löytäisin varmasti kokon. Ainakaan kotikaupungissani ei siis yleisesti juhannusta juhlita. En osaa sanoa miten muualla Norjassa.

Suomen juhannus sen sijaan on tänäkin päivänä kokemisen arvoinen kenelle tahansa: suurimmat kaupungit tyhjenevät asukkaista, kun kaikki lähtevät juhannuksen viettoon mökeilleen tai muuten vain rauhallisempiin maisemiin. Mökki järven rannalla onkin täydellisin tapa viettää juhannusta. Kokkoja löytyy varmasti jokaisesta pienemmästäkin pitäjästä, joten ilman sitä ei Suomessa jää. Tärkeintä juhannuksessa on kuitenkin kerääntyä yhteen ystävien tai muiden läheisten kanssa ja rentoutua.

Ja tietenkin juhannustaiat ovat osa juhannusta! Ensimmäisen mieleen tulee taika, jota nuorempana monena vuonna kavereiden kanssa kokeiltiin: kun kerää juhannusyönä seitsemän erilaista kukkaa, ja laittaa ne tyynyn alle, näkee unessa tulevan aviopuolisonsa.

Tänä vuonna näyttää nyt kuitenkin siltä, että vietämme ihan normaalin, rentouttavan viikonlopun kotona. Ehkä ensi vuonna juhannukseen kuuluu kokko, mökki ja sauna.

Hyvää ja rauhallista juhannusta kaikille!

– Jenni

Tämänvuotiset juhannuskukat – This year our Midsummer flowers look like this

This year it seems like I am not celebrating Midsummer as I used to do in Finland. I don’t know how it is in other parts of Norway, but in our city there is no traditions of Midsummer left anymore. No bonfires, no public gathering anywhere. Yesterday was just like any other day, and so is this whole weekend.

In Finland (and Sweden) Midsummer is still one of the biggest highlights of the year. In Finland all the big cities become completely empty when citizens escape to their cabins in the countryside with friends and family. The most ideal landscape is a cabin with a sauna by a peaceful lake. And of course midnight sun and white nights are part of the deal.

There is also this tradition of having bonfires at the lakeside or by the sea and anyone can join the gathering to watch them. In Sweden they also like to dance around them but that’s a little bit too much for shy Finnish people. Or is it?

At midnight, girls gather 7 different flowers and put them under their pillows. When they go to sleep, they will be able to meet their future husband in their dreams. That is one of the many old traditions and Midsummer rituals that there is.

The main point about Midsummer is to forget all the stress and just relax completely with your nearest and dearest. This year I don’t have a cabin or bonfire, but I will enjoy the weekend at home with my little family. Happy Midsummer to everyone!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: