Ulkomailla asumisesta – About expat life

Scroll down to content

Vieraat ovat nyt päässeet turvallisesti takaisin Suomeen, ja täällä Norjassa on arki palannut taloon. Vieraat Suomesta tekevät aina elämästä parempaa, ja koti tuntuukin pitkään tyhjältä ilman heitä.

Sanomattakin kai on selvää, että vietimme aivan mahtavaa aikaa yhdessä täällä veljeni vierailun aikana ja siitä syystä on taas ollut vaikea palata arkeen ilman heitä. Yhteinen lomamme oli oikein mukava, ja ehdimme tehdä lähes kaiken suunnitelmissa olleen. Ainoastaan poikien kalastusreissu piti jättää ensi kertaan. Muuten vietimme aikaa grillaten, kaupunkia ja lähiympäristöä kierrellen ja ihan vain yhdessä aikaa viettäen. Ehdimme käväistä myös Norjan kauneimmalla rannalla ennen kuin pilvilautat ajelehtivat Haugesundin taivaalle.

Parasta kaikessa oli kuitenkin ihan vain viettää aikaa yhdessä supermahtavan pikkuveljeni, hänen vaimonsa ja oman avomiehenei kanssa, ja jutella milloin mistäkin. Näyttää avioparille uuden elämäni ympyröitä täällä, jotka minulle ovat jo tuttuja mutta heille vieraita ja ihmeellisiä. Muistella hauskoja tapahtumia lapsuudesta, joista ihmisillä täällä ei ole mitään tietoa. Toki avomieheni pääsi tähän salapiiriin osalliseksi hämmästelemään suomalaisia tapoja. Ja ihmettelemistä niissä tosiaan onkin, jopa ihan vain naapurimaan norjalaisille!

Se, että asun ulkomailla on saanut monet asiat näyttäytymään oikeassa valossa. Ehkä kaukaa on helpompaa nähdä tarkemmin se, mikä oli ennen liian lähellä. Veljeni ja hänen vaimonsa vierailu sekä se hetki, kun jouduin taas luopumaan heistä ennen seuraavaa tapaamista, sai nämä ajatukset jälleen kerran pyörimään päässäni.

Ne ihmiset, jotka olivat tärkeitä Suomessa asuessani ovat entistä tärkeämpiä nyt. Ne harvat hetket, jotka saan viettää heidän kanssaan, ovat maailman parhaimpia hetkiä. Joka kerta. Sitä voi olla vaikea täysin ymmärtää niiden, jotka eivät elä jonkinasteisessa, jatkuvassa koti-ikävässä. Sitä, että sydän lyö kahdessa paikassa samaan aikaan, mutta voi itse olla fyysisesti mukana vain yhdessä. Pitää elää siellä, missä on.

Arvostan monia asioita ja ihmisiä aivan uudella tasolla. Voisi sanoa, että jyvät ovat erottuneet akanoista. Timantteja on hioutunut, ja vastaavasti joidenkin kruunujen loiste on himmentynyt. Niin siinä kai käy, kun elämä myllätään ja laitetaan uusiksi. Toiset antavat tilaa kasvaa ja hengittää, kun taas toiset haluavat sitten kasvaa eri suuntaan. Ja sekin on elämää vain. Onhan tämä muutto kuitenkin jonkinlainen vedenjakaja ollut. Onneksi suurin osa ihmissuhteista on vain syventynyt ja parantunut.

Olkoon tapaaminen missä päin maailmaa tahansa, yhteenkuuluvuuden tunne läheisten välillä on aina siellä missä mekin olemme. Vaikka nyt on taas haikea mieli, niin tämän kyllä kestää, kun muistaa kuinka mahtavalta jälleennäkeminen taas tuntuu!

Ulkomailla asuvan elämä on katkeransuloista ikävää, jälleennäkemistä ja muistoja vanhan elämän kanssa sekoitettuna uuden elämän riemuihin, kokemuksiin ja haasteisiin. Vain kokeilemalla itse voi tietää, mitä kaikkea se tuo tullessaan.

– Jenni

Ps. Paljon rakkautta ja halauksia sinne Suomeen kotiväelle ja kaikille rakkaille ❤

Kisastudio terassilla – First things first (football)

Illan pimetessä oli mukava istuskella terassilla – Sitting at the terrace until the night finally arrived

Lohirullia – Salmon rolls

Our guests are now safely back in Finland. Hopefully relaxed and in high spirits even after a long drive through the mountains. Here, in Norway, our life is getting back to normal work and everyday-life routines. Guests from Finland add always something better to our life when visiting here and our house feels empty for some time after they have left.

Without even mentioning it, it’s probably clear that we spent such an awesome time here during the week. We had time to do almost everything that we had planned. Only the fishing trip had to be postponed for the next visit. Otherwise we spent time BBQing, walking around the city and just hanging together. Luckily we also had time to go to the beach before a cloud army arrived in to the skies of Haugesund.

Best of all was just to sit together and talk about everything between sky and earth. It was nice to show them my new life surroundings here that I already feel familiar with but which are new and exciting for them. It was nice to remember funny things from our childhood, that people here have no idea of. My boyfriend was of course introduced to these weird Finnish habits and seems like they can sound really weird, even for people in the neighbor country Norway! 

Living abroad has made some things even more clear to me. Maybe it’s easier to see something clearly from a distance when it has been too close before. Once again, receiving guests and the moment of letting them go has made me think about all these things.

I had many people close to my heart when I was living in Finland. Today those people are even closer. The rare moments we spend together are the best moments in the world. Every time. It can be difficult to fully understand how it is, if you haven’t experienced life in a constant home sickness at some level. If you haven’t experienced how your heart is beating in two places at the same time but you can be only in one at a time, explaining it isn’t enough.

I appreciate many things and people on a whole new level now. You could say that the real diamonds have shown themselves among regular rocks. Some people have grown with me and with some I have grown apart. Luckily I have been able to keep most of the people with me no matter what. Some relationships have even gone deeper and stronger; no matter where and when we meet, we always feel connected. 

And even though I feel a little bit blue right now, I know it will be all good again and soon I can feel the joy of reconnecting with friends and family again!

In a nutshell, expat life is about bittersweet missing, reconnecting and memories of your old life mixed with all the joys, experiences and challenges in new life. Only by living it yourself, you can fully understand how it is.

Ps. A lots of love and hugs to my family and friends in Finland ❤
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: