Maalausta kalkkimaalilla – Painting with chalk paint

Scroll down to content

Huhtikuun Barcelonan reissulta matkalaukkuuni löysi mukaan pieni purkki mintunvihreää kalkkimaalia. Olen kotiinpaluustamme saakka pähkäillyt, mihin raaskisin sitä käyttää. En taida omistaa mitään mintunvihreää ennestään, mutta muistan, että kaupassa se väri vain jotenkin houkutteli ostamaan. Eilen sille sitten löytyi käyttötarkoitus, ja aloin suoraan maalauspuuhiin.

Puhdistin liasta pienen tinapurkin, ja suojasin sen ympäristön sanomalehdillä mahdollisen (ja takuuvarman) sotkun varalta. Sen jälkeen sekoitin maalin tasaiseksi ja aloin maalata. Kalkkimaalissa on se hyvä puoli, että se näyttää oikeastaan aina hyvältä, oli lopputulos sitten tasainen tai epätasainen ja käyttää maalia vähän tai paljon.

Näitä purkkeja saa yleensä edullisesti alelaareista – These cans can be found really cheap usually

Barcelonan tuliainen – A souvenir from Barcelona

Maali sai kuivua yön yli, ja sen jälkeen purkki oli valmis viimeistelylle. Löysin askartelutarvikkeistani sopivan väristä, leveää nauhaa, jonka liimasin parista kohtaa edestä ja takaa kiinni purkkiin. Askartelutarvikekätköistäni löytyi myös ohuempaa silkkinauhaa, johon ripustin kaksi sulkaa. Se viimeisteli purkin ilmeen.

Valmis purkki – And its ready

Nyt pitäisi vielä keksiä, missä purkki pääsee eniten oikeuksiinsa. Aloittakoon kotiutumisen pianon päältä.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

– Jenni

P.S. Kalkkimaalilla olen myös maalannut vanhat kehykset uuteen uskoon. Tästä pääset katsomaan projektia: Vanhojen kehysten maalaus

I bought chalk paint on our trip to Barcelona as a souvenir for me from myself. I don’t know exactly why I chose to buy mint green because I have nothing mint green at home, but it happened. And I’m glad it happened. Yesterday I found use for it.

I cleaned up a small tin can before painting it. To avoid paint drops everywhere I covered the painting area with a little bit of paper. Painting this small can is not the messiest but covering is still always a good idea. I mixed the paint even (this is where the paint drops came!) and started to paint. Best thing about chalk paint is that it looks always good, with little or more paint and painted even or uneven.

The paint dried overnight and the next day it was all dry and I could start decorating. I found some ribbons and feathers from my “decorating treasure box” and they were a perfect match with the can so far. I glued the ribbons to the can and put the feathers hanging from a smaller silk ribbon. It was a finishing touch for the project.

I am not sure where the can will end up, but for now it has found its place on top of the piano. A good place to start moving around the house.

Have a nice weekend everyone!

Ps. I have also painted old frames with chalck paint as you can click and see HERE

2 Replies to “Maalausta kalkkimaalilla – Painting with chalk paint”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: