Norjan kansallispäivä 17.5 – National Day of Norway

Huomenna juhlitaan Norjan kansallispäivää. Kansallispäivästä puhutaan yleensä nimellä “Syttende mai” eli toukokuun seitsemästoista. Juhlahumu on näkynyt jo muutaman viikon jokaisessa kaupassa, jonne olen eksynyt, mutta harmikseni en ole tajunnut napata yhtään kuvaa Norjan lippu-aiheisista tilpehööreistä, joita kaupitellaan: lippuja, paperimukeja, serpentiiniä… Täällä päivää juhlitaan paljon hilpeämmissä merkeissä kuin Suomessa, jossa itsenäisyyspäivä on juhlava, mutta vakavan arvokas päivä.

Viime vuonna pääsin todistamaan Norjan juhlapäivää ensimmäistä kertaa, ja kyllä se oli aikamoinen spektaakkeli meidän kotikaupungissa: kadut olivat pullollaan ihmisiä kansallispuvuissa (niitä kutsutaan täkäläisittäin nimellä “bunad”) ja äänekkäät kulkueet kiersivät ympäri keskusta-aluetta. Meininki oli iloinen ja riehakas, vaikka silloin sattuikin olemaan viileä päivä.

Kulkueen seuraamisen jälkeen menimme syömään anopille, jossa tarjolla oli hyvin perinteistä juhlapäivän ruokaa eli lapskausia ja “flatbrød”iä. Lapskaus on siis hieman soseinen kasviskeittopohja, jossa on mukana kahta eri lihaa, perinteisesti naudanlihaa ja possua. Flatbrødiä taas myydään Suomessa nimellä lehtileipä.

Lisää tarjoiluista sekä muusta juhlahumusta ja kuvia kansallispuvuista lisäilen huomisen juhlapäivän jälkeen. Siihen asti toivotan mahtavaa alkanutta viikkoa kaikille!

– Jenni

 

Tomorrow whole Norway is celebrating their National Day. In Norwegian it’s being called “Syttende Mai”, direct translation 17th of May. The celebration has started in local shops already some weeks ago and they have sold Norwegian flag-inspired things like small flags, paper mugs, confetti etc. Too bad I didn’t take any pictures to show you. But I can tell you that they are celebrating their National Day way different than Finnish people do in Finland.

Last year was the first time I experienced “Syttende Mai”. It was quite a spectacle also here in our home town: streets were crowded with people in their national dresses called “bunad” and parades were going around the city center with a lot of music and noises. Everyone was cheery and happy and even cold weather didn’t slow them down.
 
After watching the parade we went to eat at my mother-in-law’s. She serves every year traditional Norwegian food “lapskaus” with “flatbrød”. Lapskaus is soup with slightly smashed vegetables and two kinds of meat: pork and beef. Flatbread is just very thin bread made of wheat and rye.

More about the foods, the dresses and other celebrations from this years parade I will update here after tomorrow. Until that, have an amazing week! And for all the Norwegians: Gratulerer med dagen!

– Jenni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: