Warm latte or soft serve ice cream?

Scroll down to content

Tänään kävin pitkästä aikaa lempikahvilassani juomassa kupin lattea. Oli suorastaan helpottavaa pelmahtaa kahvilan ovesta sisälle hiukset silmillä ja huivi selän puolella retkottaen, sillä ulkona oli kammottavan kylmää ja tuulista. Hemmottelevat parinkympin helteet olivat tänään kaukana poissa, ja tilalla oli plus kahdeksan astetta ja mereltä puhaltava, erityisen kova tuuli. En ymmärrä mitä tapahtui helteelle. Poissa.

Toinen asia, mikä ihmetytti hetken kahvilassa istuttuani, oli muiden asiakkaiden tilaukset: pelkkää pehmistä toisensa perään. Teki mieleni kysyä, onko nyt tosiaan pehmissää, mutta tyydyin vain lämmittelemään viimassa kylmenneitä käsiäni lattemukin ympärillä. Ehkä tässä oli todiste norjalaisesta karaistumisesta karuissa rannikon olosuhteissa. Tai sitten he olivat vain päättäneet, että nyt on kesä ja pehmistä saatava säästä huolimatta!

Itse odottelen kesältä jäätelöä enemmän rannalle pääsyä. Lähin kunnon uimaranta täällä on Åkrahamnissa, ja se on valittu yhdeksi Norjan kauneimmista rannoista. Paikka on todellakin uskomattoman kaunis ja tuntuu kuin olisi jossain etelämmässäkin. Täydellinen irtiotto arjesta! Sinne on päästävä, kunhan täällä päästään taas vähän kesäisempiin asteisiin. Tässä kuitenkin muutama kuva viime kesältä.

Ehkä pian pääsee taas rannalle. Siellä voisin valita pehmistä laten sijaan.

– Jenni

Hiekka on hienoa ja valkoista, vesi kirkasta ja turkoosia – Sand is white and fine, water clear and turquoise

Vesi on näissä pienissä poukamissa todella lämmintä – In small bays the water is really warm

Näin kirkasta vettä! – This is how clear the water really is!
Hiekkarantaa riittää pitkälle – Long beach with the finest sand

Today I sat down in my favorite coffee place and had a cafe latte. It has been a long time since I was there last time but now it was perfect time to go there, because outside was extremely cold and windy. I arrived there with my hair all over my face and my scarf hanging somewhere behind my back. Outside it was just plus 8 degrees and specially windy and the tender warm days were far behind. Gone.

Sitting there warming up my cold hands with the warm mug, I noticed something strange: I was the only one drinking coffee. All the other customers ordered soft serve ice cream after another. Whaaat! Maybe this was a proof of Norwegians and how tough they have become living on the coast and in the tough weather. Or maybe they all just had decided that its summertime now and I want ice cream no matter what!

Anyway, I am looking more forward to go to the beach. Nearest one here is in Åkrahamn and it has being nominated one of the most beautiful beaches in Norway. It is absolutely beautiful and looks like you are somewhere far more south than in Norway. It’s a perfect getaway place! We have to go there when the weather gets warmer again. Here is few pictures from there from last summer.

Maybe soon it’s beach weather again. Then I could choose the soft serve ice cream instead of latte.

– Jenni 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: