Äitienpäivä – Mother’s Day

Scroll down to content

Ulkosuomalaisena olon tuntee kaikista rankimpana juhlapäivinä, kuten läheisten syntymäpäivät, perhejuhlat, joulut, ystävänpäivät, isänpäivät -ja nyt ajankohtaisena äitienpäivä.

Niin kauan kuin muistan, on meillä ollut tapana kokoontua juhlistamaan perheenjäsenien synttäreitä tai muita juhlapäiviä ruokapöydän ääreen ihan vain perheen kesken. Joku tekee ruokaa, tai jos on kiireisempi aikataulu, niin käymme ulkona syömässä. Ja jutellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Tätä perinnettä on aina juhlapäivinä ikävä, kun ei itse pääse useinkaan osallistumaan.

Tänään heräsin äitienpäivään toista kertaa ulkomailla. Onnittelin omaa äitiäni viestillä ja pitkällä puhelinsoitolla, sillä etenkin puhelinyhteys kotimaahan on muodostunut erityisen tärkeäksi. Ihan vain se, että kuulee toisen äänen ja voi kuvitella, että toinen on melkein siinä vieressä. Puhelun aikana äitini kanssa suljin silmät hetkeksi, ja tuntuikin melkein siltä, kuin olisin istunut äitini kanssa siellä kotona, takapihan auringonpaisteessa.

Ikävä on aina jollain tavalla takaraivossa ja se helpottaa vain silloin, kun pääsee taas läheistensä luokse. Niinä yhteisinä hetkinä on nautittava jokaisesta sekunnista, koska lähdön hetki koittaa kuitenkin taas jossain vaiheessa. Pienistä yhteisistä hetkistä on tullut entistä tärkeämpiä ja niitä vaalii muistoissaan, kun koti-ikävä pahimmin kaivertaa sisintä. Vain jälleennäkemisen suunnaton ilo vetää vertoja irrottautumisen kyynelille.

Hyvää äitienpäivää vielä kaikille äideille. Erityisesti omalleni. Olet rakas. Nähdään pian!

<3: Jenni

Today is Mother’s Day in Finland (like in many countries except Norway). Days like this make me feel more away from home than just regular days.

As long as I can remember, we have celebrated birthdays, other family celebrations or random celebration days around the table and eat well. And talk about everything. Just us closest ones. I miss our family traditions massively now when I’m not able to participate too often.

Today I woke up to Mother’s Day for the second time abroad. We sent messages and I made a long call to my mom. I have noticed that especially speaking on the phone with the closest ones has become really really important. Just hearing their comforting voices makes me feel like they are close to me. Today, while speaking with mom, I closed my eyes for a second and I could almost feel like we were sitting together at her backyard in the sunshine.

Missing the closest ones is feeling always a little bit empty in your heart  and it eases up fully only when you meet again. Those times you enjoy every moment. You save each and every second in your memory so you can feel them close again when you’re apart in the world. Small moments together have become the most important ones.

I want to say happy Mother’s Day to all the mothers. Especially for my own.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: