Yrtit ikkunalla – Herbs on the windowsill

Scroll down to content

Nyt on taas se aika vuodesta kun tekee mieli alkaa kasvattaa kaikkea, mutta täytyy vielä pysytellä yrteissä ikkunalaudalla. Pikkuhiljaa ilman lämmetessä tarpeeksi, voi laittaa lisää yrttejä ja esim. salaattia kasvamaan takapihan kasvihuoneeseen. Toistaiseksi ikkunalla kasvavat vain basilika ja korianteri.

Yrteille löytyi sattumalta kaappeja penkoessani myös sopivat astiat, joiden kylkeen liimasin vielä liitutaulutarrat. Tuntui tylsältä kirjoittaa kylkeen vain yrttien nimet, joten laitoin sitten jotain muuta. Ja mikäs sen parempaa elämässä olisi, kuin kasvattaa rakkautta ja muita hyviä asioita :).

Love ja passion meillä jo kasvaa  – Love and passion we have already growing 😀

Päivittäinen smoothie on myös saanut kivan lisän näistä tuoreista yrteistä. Lisäksi kun tein tänään päivälliseksi pizzaa, lisäsin vähän basilikaa täytteeksi, ja antaa kyllä kivan, tuoreen maun siihenkin. Ja ehkä tekee siitä vähän terveellisemmän… 😉

Korianteria olen käyttänyt paljon salaatteihin, joista yksi on ollut ihan ehdoton suosikkini viime aikoina. Salaatti kaikessa yksinkertaisuudessaan on: tomaattia, punasipulia, avokadoa, korianteria, chiliä, sitruunamehua ja öliiviöljyä. Aivan ihana, pirteä salaatti! Suosittelen.

-Jenni

This is the time of the year when it feels like you have to start growing something new. Usually – for me at least – it’s herbs on the window. And when it’s warm enough I will start growing new herbs and vegetables outside in a small greenhouse. But for now, it’s only basil and cilantro that are growing here.

I found some perfect, small pots for the herbs when I went through our cabinets, and then I added chalkboard stickers on the side. It just felt too boring to write “basil” or “cilantro” on the sticker, so I chose something else instead. But what would be better than to grow love and other good things in life :)!

I have used cilantro a lot in salads lately, and there is one that has been my absolute favorite. In all simplicity it is: tomato, red onion, avocado, cilantro, chili, lemon juice and olive oil. Just so fresh, perky salad!

My daily smoothie has also gotten a nice extra flavor of these herbs. Also basil gave really nice freshness to the pizza that I made today. Maybe it got a little healthier too… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: